De jaarlijkse ADR Summercourse is hét event waar alle collega’s van de Auditdienst Rijk elkaar kunnen ontmoeten, geïnspireerd en bijgepraat worden over actuele ontwikkelingen binnen onze vakgebieden. Met het thema ‘De kracht van onderzoek’ werd op donderdag 3 juli deze dag voorgezeten door Joep van Deudekom en Rob Urgert vanuit de Fokker Terminal in Den Haag.

Beeld: © Brandcode

Dagvoorzitters Joep van Deudekom en Rob Urgert.

Opening

Onze algemeen directeur Richard van Hienen opende de dag door iedereen van harte welkom te heten, de nieuwe medewerkers in het bijzonder. De aanwezigen werden vervolgens op scherp gezet door een pakkende ‘kwis’ van de dagvoorzitters. Op een humorvolle manier kregen zij situaties voorgeschoteld waarbij je brein door bepaalde voorkennis en associaties mede bepalen wat jij ziet. En dat hoeft zeker niet altijd de werkelijkheid te zijn.

Keynote en panelgesprek

Aansluitend sprak Paul ’t Hart over de grote hoeveelheid kennis waarover Nederland beschikt. In zijn keynote concludeerde Paul: ‘We beschikken over een groot kennisecosysteem, maar benutten deze onvoldoende.’ De inzichten van Paul gaven genoeg gesprekstof voor de paneldiscussie tussen Nathalie van Berkel, Paul ’t Hart, Richard van Hienen en Maarten Schurink dat geleid werd door Joep en Rob. Daaruit volgden slimme visies die gedeeld werden:

  • Richard: ‘Meer tijd nemen voor het gesprek en de boodschap.’
  • Maarten: ‘Van vinken naar vonken: de verbinding en onafhankelijkheid van de Auditdienst Rijk maakt het effect van het onderzoek groter. Welke regels kunnen vervallen die ons werk onnodig belemmeren? Welk werk levert een reële bijdrage aan de vraag?’
  • Nathalie: ‘Gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen. Iets wat rechtmatig is, hoeft niet altijd voor een bepaalde persoon/groep goed uit te pakken. We moeten gewogen beslissen hoe we iets effectief en doelmatig inzetten.’
  • Paul: ‘Het gaat om kennis co-creeëren.’

Deelsessies

Na een smakelijke en goed verzorgde lunch namen onze collega’s deel aan verschillende leerzame deelsessies. Zo gaven Gerben van Driel en Joost Ruikes in hun workshop ‘Storytelling for Financials’ handvatten om te zorgen voor impactvollere communicatie. Gaf Bert Hubert in zijn bevlogen betoog aan dat De Rijksoverheid sterk afhankelijk is van IT-systemen en sinds 2022 onder voorwaarden publieke clouddiensten gebruikt, voornamelijk van drie niet-Europese aanbieders. Deze ontwikkeling roept zorgen op over digitale soevereiniteit, zeker in het licht van geopolitieke spanningen. En deelden eigen collega’s hun inzichten over hun vakgebied, zoals Roos Kalker over de kracht van beeld in je onderzoek, Arno Brouwer en Jordy Mink samen met collega’s van het ministerie van Financiën over het recht op informatie in het kader van transparantie, en Manon Raterman over het financiële plaatje achter drones, robothonden en simulatoren.

Speciale dank aan Yannick Balk die met ons verkende hoe we gezamenlijk kunnen bijdragen aan een vertrouwenswaardige interactie tussen politiek-bestuurlijke wereld, onderzoeksinstanties en de samenleving. Allert Knapper die ons meenam in de wereld van de evaluatie van de Comptabiliteitswet 2016. Johan Strieker die liet zien hoe onderzoekers en auditors bijdragen aan het versterken van de publieke dienstverlening en daarmee aan het vertrouwen in de overheid. En Meike Bokhorst die ons meenam in de rol van zittingsduur bij bestuurlijk vermogen en verval in (semi) publieke sectoren.

Tot slot

Deze dag zat vol met energie en inspiratie wat ons mooie gesprekstof opleverde voor ons werk om onze onderzoeken krachtiger te maken. De dagvoorzitters Joep en Rob sloten deze inspirerende dag af met hun samenvattende show met als boodschap: blijf met elkaar in verbinding, zeker in onzekere tijden.

Beeld: © Brandcode