Onlangs organiseerde sector IT van de Auditdienst Rijk een kennissessie over generatieve AI in de auditpraktijk. Welke kansen biedt GenAI en hoe kunnen we hier als Auditdienst Rijk verantwoord mee omgaan? Sprekers Dwayne Valkenburg, Louis van Garderen en Gerke van Garderen namen ons mee in de risico's, de kansen en de toekomst van GenAI in de auditpraktijk. 

Generatieve AI is volop in ontwikkeling en niet meer weg te denken uit het publieke domein. Met nieuwe afspraken tussen het Rijk, gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties krijgen ambtenaren steeds meer ruimte om GenAI in te zetten. Denk aan snellere vergunningstrajecten, efficiëntere besluitvorming en verbeterde dienstverlening aan burgers en ondernemers.

Maar wat betekent dit voor ons werk als auditor? Welke kansen biedt GenAI en welke risico’s moeten we in beeld houden? Hoe kunnen wij als ADR hier verantwoord gebruik van maken? En wat leren we van collega’s die al ervaring hebben met GenAI in de auditpraktijk? De sprekers hebben ons inzicht gegeven in hoe zij op dit moment generatieve AI gebruiken in hun vakgebied en waar zij kansen zien liggen.

Beeld: © Auditdienst Rijk

De sprekers (Dwayne Valkenburg, Louis en Gerke van Garderen) samen met de organisatoren van de kennissessie (Sophie van Lotringen, Simon Heijnen, Rick van der Ploeg en Pauline Remizowa).

Kansen en risico's van GenAI

Dwayne Valkenburg, voorzitter van ISACA Nederland en oprichter van Cyberus en AuditAgent, nam ons mee in zijn ervaringen met GenAI, zowel privé als binnen het auditvak. Hij lichtte toe dat er vaak over risico’s gesproken wordt. Dit kan blinde vlekken creëren op plekken waar juist kansen liggen! GenAI zou bijvoorbeeld gigantische hoeveelheden data kunnen verwerken en nieuwe inzichten kunnen leveren. Hij besprak de vijf verschillende niveaus van AI in Internal Audit. Waar het begint bij simpelweg het ‘gesprek’ aangaan met AI en doorloopt naar een prompt library, eindigt het bij een autonome auditassistent. Er werd ook een licht geworpen op de typische valkuilen en hoe we deze kunnen herstellen. 

De toekomst van GenAI in de auditpraktijk

Vervolgens namen Louis en Gerke van Garderen van JOINSON&SPICE het stokje over. Als accountantskantoor voor techbedrijven zijn zij constant bezig met innovatie. Zij hebben een eigen, veilige generatieve AI-omgeving gemaakt die hun assisteert bij onder andere informatievoorbereiding, notuleren, Fraud Scheming en reviewen. Als zij hun blik werpen op de toekomst, zien ze proactieve automatische verwerking door AI. Ze voorspellen dat de rol van de accountant ook zal gaan veranderen: waar het nu uitvoerend is, zal het verschuiven naar procesbeheer. Ook zal er een nauwe samenwerking tot stand komen tussen accountants en AI-agents.

Beeld: © Auditdienst Rijk

Gerke van Garderen over generatieve AI.

Tot slot

Tot slot beantwoordden de sprekers nog verschillende vragen, bijvoorbeeld hoe zij omgaan met de overmatige behulpzaamheid van AI en de vertrouwelijkheid van documenten, en hoe zij ervoor zorgen dat niet getraind kan worden op de data die zij in modellen stoppen. Zo gaven ze iedereen genoeg stof tot nadenken over dit boeiende onderwerp!