Operational audit

Operational auditors voeren in opdracht van ministeries onderzoeken uit naar sturing en beheersing van organisatieonderdelen en processen. Deze onderzoeken geven inzicht in problemen, leggen de vinger op de zere plek en helpen de opdrachtgever – bijvoorbeeld een ministerie of uitvoeringsorganisatie - het beter te doen.

Charlot: 'Het leuke aan mijn werk is dat ik meerdere en nieuwere thema's mag onderzoeken als integriteit, bestuurscultuur en duurzame bedrijfsvoering.'

Thema’s

Deze onderzoeken gaan over uiteenlopende onderwerpen: van de omgevingswet, veranderprocessen, ongeschreven regels tot subsidiestelsels. Voorts besteden we binnen de sector 'Operational audit' bovendien extra aandacht aan de volgende thema's:

  • Risicomanagement
  • Verandermanagement
  • Programma- en projectmanagement

Cultuur en gedrag loopt daar vaak als een rode draad doorheen.

Rijksbrede onderzoek naar informatiehuishouding

De onderzoeken van de Auditdienst Rijk dienen een groot maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld: onderzoeken die helpen zorgen dat ministeries goed omgaan met jouw informatie. Operational auditor Charlot neemt ons in onderstaande video mee in haar uiteenlopende en maatschappelijk relevante onderzoeken, zoals het rijksbrede onderzoek naar de informatiehuishouding van alle ministeries. 

Hoi, ik ben Charlot en ik werk bij de Auditdienst Rijk. Dat is de onafhankelijke interne auditdienst van de Rijksoverheid. Wij voeren onderzoeken uit ten behoeve van de ministeries rondom grote projecten of bijvoorbeeld voor de Europese Commissie. Bij operational audit gaat het om onderzoeken naar de sturing en beheersing binnen processen en organisaties. Deze onderzoeken voeren we uit op verzoek van de politieke en ambtelijke top. Die onderzoeken kunnen over van alles gaan. Denk aan 't onderzoeken van 'n bepaald proces of het in kaart brengen van de heersende cultuur binnen een afdeling. Een voorbeeld is ons onderzoek binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er zou daar een angstcultuur heersen. Aan ons is gevraagd om mee te denken hoe die cultuur kan worden verbeterd. Wat we toen hebben gedaan? We zijn in gesprek gegaan met medewerkers en hebben onder andere interviews afgenomen. Het resultaat: hele concrete aanbevelingen om de cultuur te verbeteren. We voeren ook rijksbrede onderzoeken uit. Dat zijn onderzoeken die alle ministeries beslaan. Denk aan onze onderzoeken naar informatiehuishouding. Zo maakte de kinderopvangtoeslagaffaire pijnlijk duidelijk dat de ministeries hun informatiehuishouding vaak nog niet op orde hebben. Ze zijn toen een programma gestart,
Open op Orde en wij kijken mee hoe de ministeries verbeteringen aan het doorvoeren zijn. Alles om ervoor te zorgen dat de ministeries goed omgaan met jouw informatie. Wat ik zo leuk vind aan m'n werk bij de Auditdienst Rijk heeft te maken met de grootte van de dienst. Die grootte maakt namelijk dat we voor operational audit meerdere thema’s kunnen onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan integriteit, bestuurscultuur en wendbaarheid van de organisatie. We kunnen zelfs nieuwere thema's onderzoeken, bijvoorbeeld duurzame bedrijfsvoering. Dit alles is voor de toekomst van de Rijksoverheid superbelangrijk en daarom doet ons werk ertoe.